Haven van Hitland (2003)

Na jaren van verzamelen en vergaderen is het nu toch eindelijk gebeurd.
Het boek over het toen en nu van Werkhaven Hitland (Nieuwerkerk aan den IJssel) ligt in de boekhandel! Een uniek boek met een prachtige verzameling verhalen die allen te maken hebben met Werkhaven Hitland in Nieuwerkerk aan den IJssel. Een markant haventje in de Hollandsche IJssel tussen Rotterdam en Gouda met een rijke geschiedenis. Aan het woord komen zowel huidige als voormalige bewoners van de woonschepen uit deze haven of van de huizen langs de dijk. Ze vertellen over hun schip of over hun huis, over zichzelf en over de buurt, over vroeger en over nu. De een emotioneel, de ander meer zakelijk, soms met een lach en soms met een traan. Vele mooie verhalen passeren de revue, en unaniem zijn de vertellers het er over eens dat dit haventje een unieke plek op deze aardbol was, is en moet blijven.

Onder de 31 geïnterviewden zijn bekende namen als Pieter van Empelen (Don Quishocking), Marjolein Meijers en Hans Kemeling (ooit van het theatergezelschap de Berini’s), Peter Tuinman (bekend acteur) en Migiel van Kinderen (ombudsman van Rotterdam). Maar ook minder bekende, maar niet minder kleurrijke, personen als Arie Kreuk, die zijn hele leven IJsselschipper is geweest, fotograaf Lex Broere, die het verhaal vertelt van de laatste broodvisser van de Hollandsche IJssel en Jan Schutter, over de bouw van het eerste ijzeren scheepje hier in de IJssel. Zeiden die andere schippers : “Ja, maar dat ken niet, want ijzer zinkt en hout blijft drijven hoor!”

De verhalen zijn verzameld en geschreven door Marjolein Meijers. De redacteur is Dick van den Heuvel die het boek heeft geredigeerd. Lex Broere heeft het leeuwendeel van de fotografie verzorgd. Don Heijman de vormgeving. Rosana Arrias alle subsidie aanvragen.