De Berini’s Opgevoerd (2010)

Verhalen en muziek: Marjolein Meijers en Bob Fosko
Script: Dick van den Heuvel
Muzikanten: Walter Kuipers, Onno Kuipers
Techiek: Bernard Jussen
Regie: Eva Bauknecht
Grafische Vormgeving: Johanna Baptist
Foto: Kees Tabak

“Opgevoerd” is de titel van het programma, waarmee Marjolein Meijers De Berini’s nieuw leven inblaast. Ruim 5 jaar na het afscheid. Het begon weer te kriebelen. Hans Kemeling, beter bekend als Harrie, heeft een definitieve keuze gemaakt voor een rol achter de schermen. Meubel- en decormaker. En in Bob Fosko vond Marjolein een nieuwe partner om gezamenlijk door de snoeptrommel van de mooie muziek te schuimen. Er bleek een opvallende en veelbelovende, gezamenlijke interesse. Voor Fosko, naast zanger ook acteur, is de combinatie ideaal.

Het verhaal.
Op een koude nacht staat er plotseling een vrachtwagenchauffeur op de stoep. Hij belt aan bij Annie. Of ie even zijn handen mag wassen. Terwijl hij wacht op een onderdeel, praten ze. Hij is, als huis- tuin- en keuken psycholoog en actief luisteraar van Talk Radio zeer benieuwd naar het leven van Annie. En Annie, de gastvrijheid zelve, heeft maar weinig zin om te praten over haar verleden… Maar wat moet die man met die zwarte handen van haar? Het leidt tot intieme, maar ook verwarrende en bizarre gesprekken. Lichtvoetig, direkt en geestig, afgewisseld door prachtige muziek. Na veel peuteren en gissen, raakt Bob uiteindelijk de essentie van haar teruggetrokken leventje ergens in de polder. En begrijp je ook waarom hij niet meer weg wil….

De muziek.
In tegenstelling tot eerdere voorstellingen van de Berini’s zitten er, naast eigen geschreven stukken, ook een aantal nederlandstalige bewerkingen van bekende en traditionele songs uit Folk, Country en Blue Grass. Veel snaren, accordeon, en (mond) harmonica in Opgevoerd. De ver/hertalingen en arrangementen van de liedjes zijn als vanouds van Marjolein.

Marjolein Meijers speelt Contrabas en Gitaar, zingt en schrijft de liedjes. Studeerde Gitaar aan het Rotterdams Concervatorium en werkte als bassiste in o.a het Russisch Staatscircus. Zij is op eigen kracht theatermaker geworden. Zij is de bedenkster en oprichtster van het theaterduo ‘De Berini’s’. Dat duo heeft bijna 25 jaar bestaan en alle grote zalen van Nederland bespeeld. In 2005 gestopt en nu in 2010 herneemt zij de formule samen met theatermaker en acteur Bob Fosko . Ook speelt zij nu al weer 10 jaar samen met Neerlands beste hertaler Jan Rot in het duo ‘An en Jan’, die inmiddels ook al weer 7 programma’s op hun naam hebben staan. 

Bob Fosko maakt vanaf eind jaren ’70 nederlandstalige popmuziek wat uitmondde in landelijke bekendheid met De Raggende Manne (1987/1999). Hij acteerde in veel bekende Nederlandse televisieserie’s, is muziekproducer, schrijver en ideeën-man. Vanaf 2000 was hij regelmatig te zien in de schouwburgen met “A tribute to the Bluesbrothers”, “De Jantjes” en als Alfred P Doolittle in “My Fair Lady”. In 2009 speelde hij een overspannen vader in de muziekvoorstelling “Ik wil alles”. Regie: Dick Hauser. De laatste jaren is Bob regelmatig in het theater en op poppodia te zien met De Groep Fosko. Tevens is hij al bijna 10 jaar verantwoordelijk voor de muziekprodukties van de SP.

Walter Kuipers is de Viool-, Mandoline-, Bouzouki-, Doedelzak-specialist van de groep. Hij speelde oa. bij Peter Blanker, Fred Piek (Fungus), Grant en Forsythe en Eaden. Hij speelde vanaf 1999 bij ‘De Berini’s’. Hij speelde 2 theaterseizoenen mee in de band van Het theaterduo ‘An en Jan’ (Jan Rot en Marjolein Meijers); ‘An en Jan gaan Landelijk’ (country) en De Palingvissers (Klassieke aria’s uit opera hertaald en in een klassiek verhaal gevat). Ook bij de nieuwe Berini’s met Bob Fosko, is hij weer van de partij. 

Onno Kuipers  is Accordeon- en Trekzak-virtuoos. Hij speelde oa. in ‘Louisiana Radio’  en de ‘4toze Matroze’ en bij de Ierse zanger Danny Guinan. Speelde met Marjolein in het laatste programma van de Berini’s en in ‘Solex’ (de eerste solo van Marjolein) en in de ‘De Palingvissers’ van Jan Rot. Verder vaak te vinden op Ierse sessies en overal waar men een hele goeie accordeonist kan gebruiken. Zowel Walter als Onno spelen nog regelmatig met de Ierse zanger- gitarist Paul Martin, als De Twangmen.

Dick van den Heuvel schrijft sinds 1999 de verhalen van De Berini’s op om er zo theatervoorstellingen van te kunnen maken. Hij schrijft scripts voor series als “De Co-assistent”, “Van Speijk” en “Russen”. Voor theater bewerkte hij Heleen van Royen’s “De Gelukkige Huisvrouw” en schreef hij de musicals “Dromen zijn bedrog” en “Dusty, You Don’t Have To Say You Love Me”.

Eva Bauknecht is theaterregisseur en haar werkveld beslaat het brede spectrum van (amateur)toneel tot cabaret en van mime tot poppen,- en muziektheater