Sloophamer de film (2003)

De kracht van de menselijke geest is groot. Hij bedriegt onszelf op momenten dat we dat helemaal niet verwachten…

De woning van Dirk en Annie staat op de nominatie om gesloopt te worden. Maar Dirk en Annie willen niet uit hun huis weg en krijgen de sympathie van de bevolking die hen als boegbeeld in de strijd tegen afbraak gebruikt. In werkelijkheid is het niet hun woning maar Dirk’s geest die gesloopt wordt; hij lijdt aan Alzheimer. Dirk heeft zich altijd verzet tegen de sloop van zijn huis. Nu is zijn eigen geest aan de beurt. Dat pikt hij niet! Nog eenmaal leeft zijn geest op.

Sloophamer is een verhaal over Alzheimer en over het omgaan met patiënten die aan die ziekte lijden. Een thema dat compleet met het afbreken van de woning wordt verweven. Ondertussen krijgt ook het hele Big Brother circus een sneer van Dirk en Annie. In Dirk’s gedachtewereld hangt een tv-producent namelijk het huis vol met camera’s zodat heel Nederland in een Big Brother-achtige setting getuige is van deze burgeropstand. In werkelijkheid is het een prachtige, subtiele en intens trieste registratie van de aftakeling van Dirk.

Met zijn ontroerende vertolking van de rol van Dirk won Frits Lambrechts een Nederlandse Academy Award. “Een kroon op zijn werk”, zo oordeelde de jury unaniem.

Regie: Ger Poppelaars
Scenario: Dick van den Heuvel
Cast: Frits Lambrechts, Marjolein Meijers & Cees Geel.